Τελευταία νέα

Η Ελληνική Εταιρεία
Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π)
σας καλεί στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο...

Περισσότερες πληροφορίες...


 Τα Νέα Κινήματα στην Ελλάδα

 

Είσοδος στο αρχείο
Βιβλιογραφία

 

CD Υποστηρικτικού Εκπαιδευτικού Υλικού με θέμα:


«H Φεμινιστική Θεώρηση και Δράση στην Ελλάδα:1974-1984»


Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου και Ισότητας, Πάντειο Πανεπιστήμιο




Αντικείμενο της έρευνας «Φεμινιστική Θεώρηση και Δράση στην Ελλάδα: 1974-1984» για τη δημιουργία ενός CD με υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό που πραγματοποιήθηκε για το Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου από 1/2008 ως και 5/2008, είναι το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Γκολφινόπουλο, με την επιστημονική καθοδήγηση και επιμέλεια της Αλεξάνδρας Χαλκιά, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.


Η έμφαση δόθηκε ειδικά στην αυτόνομη φεμινιστική διάσταση του γυναικείου κινήματος. Η διάκριση αυτή, ιδιαίτερα πολιτική, σύνθετη και αντικείμενο συζήτησης, θέτει προβλήματα οριοθετήσεων που ξεπερνούν τα όρια και τους στόχους αυτής της έρευνας. Προτιμήθηκε μια αρκετά αδρή κατηγοριοποίηση: ως αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα τέθηκαν οι ομάδες που λειτούργησαν έξω απ’ τα κόμματα της αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, και της άκρας αριστεράς. Πρόκειται για ομάδες που συγκροτούνταν γύρω από μία φεμινιστική προβληματική, με την ευρεία έννοια, χωρίς να την εννοούν ως μια υποκατηγορία, άλλων, υποτιθέμενα «ευρύτερων» πολιτικών στρατηγικών, όπως για παράδειγμα του «σοσιαλισμού».


Η μελέτη του κινήματος, των πολιτικών και των θεωρητικών του διαδικασιών, πραγματοποιείται εδώ μέσα από την διερεύνηση της έντυπης παραγωγής η οποία υπήρξε αρκετά πλούσια και πολυσχιδής . Η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού που συμπεριλήφθηκε ως υποστηρικτικό για τη διδασκαλία σχετικών ζητημάτων από όσο γίνεται περισσότερους κλάδους των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών έγινε μετά από την προσεχτική μελέτη των εντύπων, καθώς και εις βάθος συζητήσεις με τρεις φεμινίστριες που είτε είχαν τότε άμεση εμπειρία συμμετοχής στο αυτόνομο, είτε σήμερα έχουν αποκτήσει εκτενή γνώση γι’ αυτό.


Το υλικό που συγκεντρώθηκε και ψηφιοποιήθηκε δεν εξαντλεί το αντικείμενό του. Στόχος της έρευνας ήταν η συλλογή, ψηφιοποίηση και μια όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμη οργάνωση ενός τμήματος του ιστορικού υλικού που προσφέρεται ειδικά για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας που αφορά το φύλο, τον φεμινισμό ως κίνημα, αλλά και την κοινωνική θεωρία που επικεντρώνεται στο σώμα, τη σεξουαλικότητα, και τις έμφυλες υποκειμενικότητες. Αν και το πρωτεύον πλαίσιο είναι η διδασκαλία επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάποια κομμάτια του υλικού που συμπεριλαμβάνεται ενδέχεται να είναι χρήσιμα και για την δευτεροβάθμια.


Το υλικό του CD αποτελεί ένα «δείγμα» του συνολικού υλικού που βρίσκεται σε διάφορα ιστορικά αρχεία, επιλεγμένο με βασικό άξονα τη δυνατότητα συμβολής του στην όσο το δυνατόν καλύτερη διδασκαλία θεμάτων που εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων διαφορετικών επιστημών που είτε αφορούν το διεπιστημονικό πεδίο των Σπουδών Φύλου, είτε επικεντρώνονται στην ιστορία της διαμόρφωσης της θεωρητικής συζήτησης και των πολιτικών για το φύλο στην Ελλάδα, είτε σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη διεθνή διεπιστημονική βιβλιογραφία στο πεδίο του Φύλου και της Κοινωνικής Θεωρίας. Πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό τμήμα της φεμινιστικής παραγωγής, ένα είδος «αποστάγματος», που είναι, ωστόσο, ενδεικτικό των αγώνων και των πολιτικών διεργασιών της εποχής την ίδια ώρα που διαφωτίζει και δίνει πρόσθετο βάθος σε θέματα του σύγχρονου σχετικού προβληματισμού. Συνολικά αποτελεί ένα είδος «ψηφιδωτού» που επιχειρεί, με τα προσεχτικά επιλεγμένα του κομματάκια, να συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας που επικεντρώνεται στο φύλο, τη σεξουαλικότητα, το σώμα και την εξουσία όσο και στην καλύτερη κατανόηση του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα όπως αναπτύχθηκε από το αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα κατά την εποχή από την οποία προέρχεται το υλικό. Κατά κάποιο τρόπο πρόκειται και για ένα εγχείρημα επικαιροποίησης ενός λόγου, και ενός σύνθετου τόπου πολυδιάστατων αγώνων, που θεωρείται σημαντικό, πλην κλειστό, κεφάλαιο του παρελθόντος παρά δόκιμο μέρος μίας συζήτησης σύγχρονης.


Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την άποψη του χρόνου, όλο το υλικό που έχει συμπεριληφθεί είναι δύο κατηγοριών. Είτε της υπό εξέταση περιόδου, είτε υλικό που αναφέρεται σ’ αυτή την περίοδο. Έτσι, τα αφιερώματα της Δίνης για την έκτρωση καθώς και για τη βία και τους βιασμούς, αν και έγιναν αργότερα (το 1986 και το 1987 αντίστοιχα) καλύπτουν όλη την περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά. Το ίδιο ισχύει και για τη συνέντευξη των no womans land, που κυκλοφόρησε σε μπροσούρα το 2005 αλλά αναφέρεται στην ιστορία του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών που ξεκίνησε το 1983.


Για την ευκολότερη αλλά και πιο δημιουργική αξιοποίησή του, το υλικό είναι οργανωμένο σε φακέλους ως εξής: α) αποσπάσματα κατά έντυπο και β) κατά θέματα. Ο πρώτος άξονας, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στην «πραγματική ζωή» ενός εντύπου, παρουσιάζει το μειονέκτημα να το καθιστά δύσχρηστο για μια πιο συγκεντρωμένη πραγμάτευση συγκεκριμένων ζητημάτων. Ο δεύτερος άξονας επιχειρεί να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, αυτή την ανάγκη. Για την καλύτερη πλοήγηση του υλικού, επιπλέον, σε αυτό εδώ το εισαγωγικό κεφάλαιο παρατίθεται, μετά την παρουσίαση των έντυπων, και ένας κατάλογος των οργανώσεων και ομάδων που περιλαμβάνονται στο υλικό του CD.

Επίσης, συντάχθηκαν κάποια σύντομα κείμενα με στόχο την περιεκτική αποτύπωση γεγονότων που συνδέονται με συγκεκριμένους θεματικούς φακέλους-- α) τους αγώνες για την έκτρωση β) τη βία και τους βιασμούς γ) την ανάδυση του λεσβιακού κινήματος και δ) ένα κείμενο που χαρτογραφεί την εμφάνιση του μεταπολιτευτικού φεμινισμού από τη σκοπιά των κυριότερων ομάδων, αγώνων και των στρατηγικών που ξετυλίχθηκαν. Αυτά βρίσκονται εντός των σχετικών θεματικών φακέλων και, όπως αναφέρεται και στα ίδια τα κείμενα αυτά, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό συμπύκνωση σχετικών χρονικών ή αναλύσεων.


Τέλος, παρατίθενται στο CD κάποια επιπλέον κείμενα, χαρακτήρα χρηστικού. Πέρα από τον πλήρη βιβλιογραφικό κατάλογο του υλικού που μπορεί να βρει η χρήστρια και ο χρήστης, υπάρχει επιπλέον ένα κείμενο που προσδιορίζει τις πηγές απ’ όπου αντλήθηκε το υλικό που συμπεριλαμβάνεται.




Τα έντυπα


Τα έντυπα που χρησιμοποιήθηκαν, και απ’ τα οποία αντλήθηκε το υλικό που συμπεριλαμβάνεται στους θεματικούς φακέλους είναι τα εξής:


1. Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα

(συνολικά 537 σελίδες)


Αυτό το έντυπο αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές θεωρητικές και πολιτικές συμβολές στο φεμινιστικό κίνημα της εποχής. Στο περιοδικό τίθενται και αναλύονται ζητήματα όπως η έκτρωση, η μητρότητα, το γυναικείο σώμα, καθώς επίσης αρκετά περίπλοκες θεματικές όπως εκείνη των σχέσεων μεταξύ ισότητας και διαφοράς αλλά και των αναδυόμενων τότε γυναικείων σπουδών. Έχουν ψηφιοποιηθεί ολόκληρα και τα πέντε τεύχη της Σκούπας.


Τεύχος 1: Ιανουάριος 1979, 90 σελ.

Τεύχος 2: Ιούνιος 1979, 112 σελ.

Τεύχος 3: Δεκέμβριος 1979, 122 σελ.

Τεύχος 4: Ιούλιος 1980, 97 σελ.

Τεύχος 5: Ιούλιος 1981, 106 σελ.


2. Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα

(συνολικά 38 σελίδες)


Στο μοναδικό τεύχος του περιοδικού (τεύχος 1, Ιούλιος 1980) υπάρχει, μεταξύ άλλων, ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα με κείμενα αυτοπαρουσίασης πολλών γυναικείων ομάδων.


3. Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης

(συνολικά 53 σελίδες υλικού)


Σε αυτό το περιοδικό αναπτύσσεται ένα είδος «ελευθεριακού» φεμινισμού, ενώ εντοπίζεται και η καλλιέργεια ενός γλωσσικού πολιτικού ιδιώματος που αμφισβητεί συμβατικότητες του θεωρητικού λόγου κινητοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση μια «γλώσσα του δρόμου». Στον φάκελο έχει συμπεριληφθεί υλικό από τα τεύχη 1, 5, 6, 7 και 11.


4. Η Λάβρυς: λεσβιακός λόγος1

(συνολικά 44 σελίδες υλικού)


Πρόκειται για το πρώτο ανοιχτά λεσβιακό περιοδικό, στις σελίδες του οποίου μαζί με θεματικές που απασχολούν ολόκληρο το γυναικείο κίνημα (όπως π.χ. εκείνη της βίας) αναπτύσσεται μία συγκεκριμένα λεσβιακή φεμινιστική οπτική. Συμπεριλαμβάνεται υλικό από τα τεύχη 1 και 3.


5. Μέδουσα: Αυτόνομες Ομάδες Γυναικών Α.Π.Θ.

(συνολικά 6 σελίδες υλικού)


Σε αυτό το περιοδικό υπάρχει ένα σύντομο χρονικό της ανάδυσης του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη.


6. Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας2

(συνολικά 113 σελίδες υλικού)


Το συγκεκριμένο περιοδικό δεν είναι γυναικείο, όμως μία επισκόπηση του περιεχομένου του φανερώνει πως επίσης δεν είναι αποκλειστικά αντρικό μιας και στο εσωτερικό του Αυτόνομου Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας, που εξέδιδε το Αμφί, λειτουργούσε ομάδα ομοφυλόφιλων γυναικών, γεγονός που αποτυπώνεται στο περιεχόμενο του περιοδικού. Ανεξάρτητα όμως από τέτοιου τύπου κατηγοριοποίηση, το Αμφί αποτελεί ένα έντυπο της υπό εξέταση εποχής όπου ξετυλίγεται μία ενδιαφέρουσα και φορτισμένη συζήτηση γύρω από τα φύλα, το σώμα και τη σεξουαλικότητα. Επίσης, θεωρήθηκε ότι το ευρύτερο πεδίο των πολιτικών αναφορών του Αμφί, που αρθρώνονται στα ζητήματα του σώματος και της επιθυμίας, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον ορίζοντα της φεμινιστικής κριτικής. Στο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό έχουν συμπεριληφθεί ψηφιοποιημένα τμήματα των τευχών 1, Β’ 3-4, Β’5, Β’ 7-8, Β’14-15 και Β’ 16-17 του περιοδικού αυτού.



7. Λόγια…της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών

(συνολικά 9 σελίδες υλικού)


Πρόκειται για ένα εφημεριδάκι, χειρόγραφο, με θέματα και σχόλια επικεντρωμένα στην καθημερινή ζωή, που έβγαινε στο Κουκάκι μέσα στη δεκαετία του ’80. Στα πλαίσια του έντυπου αυτού κυκλοφόρησε και η επίσης χειρόγραφη προκήρυξη της Ομάδας Γυναικών Παντείου του 1984 που περιλαμβάνεται στο υλικό.


8. Εκτός αυτών, περιλαμβάνονται και ορισμένα κείμενα της Λιλίκας Μπομπόλου, η οποία ήταν μέλος της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών και αρθρογραφούσε στο Δελτίο της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών αλλά και στα Λόγια. Τα κείμενα που επελέγησαν και που καλύπτουν τα ζητήματα ισότητας των γυναικών με την πιο πλατιά έννοια περιλαμβάνονται στον τόμο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, με επιμέλεια της Άννας Μιχοπούλου που βρίσκεται υπό έκδοση. Στον σχετικό φάκελο του CD έχουν συμπεριληφθεί 15 σελίδες του υλικού αυτού.



Επίσης ψηφιοποιήθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στο υλικό δύο έντυπα-βιβλιαράκια:


9. Ο Βιασμός- Ο Τύπος-Ο Βιασμός από τον Τύπο, (σελ.36) της Ομάδας Τύπου του Σπιτιού των Γυναικών που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1983 και που αποτελεί μια εκτενή ανάλυση των αναπαραστάσεων και της κοινωνικής κατασκευής του βιασμού από τον τύπο.


10. Μια συνέντευξη με τη Γ: το «Βιβλιοπωλείο Γυναικών» και το γυναικείο κίνημα στην ελλάδα. Σε αυτό το φυλλάδιο-βιβλιαράκι (24 σελ.), όπως δηλώνεται και στον τίτλο, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με την σύγχρονη ομάδα no womans land ξεπερνά την ιστορία του Βιβλιοπωλείου και εκτείνεται στο γυναικείο κίνημα ευρύτερα, τις διαφορετικές εκδοχές και τις συγκρούσεις που το χαρακτήρισαν μέσα στα χρόνια της δεκαετίας του 1980.


Ως αποσπάσματα από βιβλία ή περιοδικά συμπεριλήφθηκαν επίσης:


11. Τέσσερα κείμενα από τον τόμο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο με επιμέλεια των Ευτυχία Λεοντίδου και Sigrid R. Ammer. (Εναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1, 1992). Το πρώτο αποτελεί μία επισκόπηση του φεμινιστικού κινήματος κατά την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης, το δεύτερο παρουσιάζει την εμφάνιση και εξέλιξη του λεσβιακού κινήματος, το τρίτο αφορά την ιστορία του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών και το τελευταίο τη σχέση βίας και γυναικείας ομοφυλοφιλίας. Συμπεριλαμβάνονται συνολικά 29 σελ.


12. Δυο εκτενή αφιερώματα του περιοδικού Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό. Το πρώτο σχετικά με το ζήτημα της έκτρωσης (τεύχος 1, Δεκέμβριος 1986, 38 σελ.) και το δεύτερο πάνω στο ζήτημα της βίας και του βιασμού (τεύχος 2, Οκτώβριος1987, 54 σελ.). Τα αφιερώματα παραθέτουν και αναλύουν το ιστορικό των δράσεων και των συζητήσεων γι’ αυτά τα ζητήματα από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.


13. Για τη διευκόλυνση μίας «οπτικής» επισκόπησης των εντύπων της περιόδου, και των σχετικών προβληματισμών, καθώς και για μια περισσότερο «απτή» εικόνα των εντύπων που περιλήφθηκαν, διαμορφώθηκε ένας επιπλέον φάκελος που περιέχει συγκεντρωμένα όλα τους τα εξώφυλλα. Σε αυτόν τον φάκελο συμπεριλήφθηκαν επιπλέον τα εξώφυλλα δύο ακόμα εντύπων της περιόδου, τα ονόματα των οποίων είναι ενδεικτικά του ριζοσπαστισμού των προσεγγίσεων αλλά και της δημιουργικής ευρηματικότητας του κινήματος. Το ένα είναι Το μήλο και το φίδι από τη σκοπιά της Εύας (τεύχος 3, Μάρτιος 1982) και το άλλο είναι Το Κράξιμο (τεύχος 2, Δεκεμβρίου 1981). Συνολικά αυτός ο φάκελος περιέχει 28 εξώφυλλα.


Επιπροσθέτως, κρίθηκε σκόπιμο να ψηφιοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στο υλικό και κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από έντυπα οργανώσεων που δεν είναι του αυτόνομου φεμινιστικού χώρου. Πρόκειται για:


14. Ένα μικρό χρονικό, 3 σελ., του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας από το –εμβληματικό- περιοδικό του Ο Αγώνας της Γυναίκας (τεύχος 47/48, 1991).


15. Ένα μικρό απόσπασμα, 3 σελ., από το τέταρτο τεύχος του Δελτίου του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (τεύχος 4 Οκτώβριος 1979) πάνω στο ζήτημα της μητρότητας.


16. Ολόκληρο ένα έντυπο κρατικού φορέα, του Συμβουλίου για την Ισότητα των Δύο Φύλων πάνω στο πολύ σημαντικό ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στο Οικογενειακό Δίκαιο,3 53 σελ.


Κατάλογος ομάδων και οργανώσεων


Οι ομάδες και οργανώσεις που αναφέρονται στο υλικό είναι οι εξής:


Αυτόνομες ομάδες (27)


Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών

Αυτόνομες Γυναίκες Φιλοσοφικής

Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών

Αυτόνομη Ομάδα Κουκακίου

Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών (αρχικά μέσα στο Αυτόνομο Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) που εξέδιδε το περιοδικό Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος

Βιβλιοπωλείο των Γυναικών

Βιβλιοπωλείο Σελάνα

Επαναστατική Πάλη Γυναικών

Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών που εξέδιδε το έντυπο Για την Απελευθέρωση των Γυναικών

no womans land

Ομάδα Βιβλιοπωλείου των Γυναικών

Ομάδα Γυναικών Αμπελοκήπων

Ομάδα Γυναικών Αυτοεξέτασης

Ομάδα Γυναικών Κερατσινίου

Ομάδα Γυναικών Κουκακίου (Λάβρυς)

Ομάδα Γυναικών Νομικής

Ομάδα Γυναικών Παντείου

Ομάδα Γυναικών ΠειραιάΣτέκι Γυναικών Πειραιά)

Ομάδα Γυναικών Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Φαλήρου

Ομάδα Γυναικών Υμηττού

Ομάδα Γυναικών Φιλοσοφικής

Ομάδα Εγκυμοσύνης και Τοκετού

Ομάδα Ξένων Γυναικών (ίσως Φεμινιστική Ομάδα Ξένων Γυναικών)

Ομάδα Τύπου του Σπιτιού των Γυναικών (Αθήνας)

Σπίτι των Γυναικών Αθήνας

Σπίτι των Γυναικών Θεσσαλονίκης

Στέκι Γυναικών Γούβας


Ad Hoc Ομάδες (2)


Γυναίκες που αρνούνται να γίνουν θύματα βιασμού

Ομάδα συμπαράστασης στη Γαλλίδα που βιάστηκε στα Χανιά


Μη κομματικές οργανώσεις και σωματεία (10)


Γυναικεία Επιτροπή της Ένωσης για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών

Εθνικόν Συμβούλιον Ελληνίδων

Ελληνική Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Ζόντα Αθηνών

Λύκειον των Ελληνίδων

Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς

Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ιδρύθηκε το 1920), με έντυπο τον Αγώνα της Γυναίκας, που κυκλοφόρησε το 1923

Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων με έντυπο το Δελτίο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων

ΧΕΝ Ελλάδος


Κομματικές οργανώσεις (4)


Ένωση Γυναικών Ελλάδος (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), με έντυπο το Ανοιχτό Παράθυρο

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών (πρόσκειται στο ΚΚΕ εσ.), με έντυπο το Δελτίο της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών, αλλά και το έντυπο Λόγια…της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (πρόσκειται στο ΚΚΕ), με έντυπο τη Σύγχρονη Γυναίκα

Οι Θεματικοί Φάκελοι


Οι θεματικοί φάκελοι που συγκροτήθηκαν είναι οργανωμένοι γύρω από τους εξής άξονες: 1)Έκτρωση 2) Βία-Βιασμός 3) Πορνεία 4) Σεξουαλικότητες 5) Πρόσωπα και 6) Παρουσίαση Ομάδων. Η επιλογή των συγκεκριμένων θεματικών λογοδοτεί σε μια προσπάθεια να συναντηθούν δυο διαφορετικές διαστάσεις. Απ’ τη μια πλευρά μία ουσιαστική παρουσίαση του περιεχομένου, και των διακυβευμάτων, των ίδιων των εντύπων, των ομάδων, των πολιτικών αναφορών και των αγώνων του κινήματος και, από την άλλη, η σύνδεση με σημερινούς προβληματισμούς και επεξεργασίες που, μέσα από την οπτική των πρώτων αυτών προσεγγίσεων, φωτίζονται διαφορετικά.


1)Έκτρωση


(92 σελίδες κειμένου και 8 αφίσες)


Οι αγώνες για το δικαίωμα στην έκτρωση συνιστούν μια από τις κορυφαίες διαστάσεις του γυναικείου κινήματος, ενώ ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες η έκτρωση συνεχίζει να αποτελεί επίδικο ζήτημα. Ο θεματικός φάκελος «Έκτρωση» περιλαμβάνει: ένα εκτενές αφιέρωμα του πρώτου τεύχους της Σκούπας καθώς και κείμενα των τευχών 2,3 και 5 που αφορούν τη διεθνή διάσταση των αγώνων για την έκτρωση ( Ιταλία, Μεγ. Βρετανία, Χώρα των Βάσκων κτλ.). Επίσης, ένα κείμενο από το έβδομο τεύχος της Πόλης Γυναικών όπου υποβάλλεται σε κριτική η έκτρωση ως μέσο αντισύλληψης καθώς και το αφιέρωμα του πρώτου τεύχους του περιοδικού Δίνη που καλύπτει τη δεκαετία 1976-1986, μέχρι δηλαδή τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος στην έκτρωση. Τέλος, περιέχονται και αφίσες διαφόρων ομάδων για την έκτρωση.


2)Βία-Βιασμός


(135 σελίδες κειμένου και 5 αφίσες)


Η βία κατά των γυναικών και ο βιασμός ειδικότερα συνιστούν ζητήματα που βρίσκονται διαρκώς στην επικαιρότητα, και που η έκταση τους συνεχίζει να θέτει σε αμφισβήτηση την αντίληψη περί κοινωνικής προόδου που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα. Ο φάκελος «Βία-βιασμός» περιλαμβάνει: δυο κείμενα του τεύχους ΄Β 14-15 του περιοδικού Αμφί, που αποτελούν παρεμβάσεις στο συνέδριο «Σεξουαλικότητες και Πολιτική» που διοργάνωσε το περιοδικό το Νοέμβριο του 1982, το αφιέρωμα «Βία-Βιασμός» του δεύτερου τεύχους του περιοδικού Δίνη και ένα κείμενο της Ομάδας Ομοφυλοφιλίας του Σπιτιού των Γυναικών της Θεσσαλονίκης για την βία που υφίστανται οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, το οποίο βρίσκεται στον τόμο Η Ελλάδα των Γυναικών. Επίσης περιέχεται ένα αντίγραφο της Διαμαρτυρίας-Καταγγελίας που δημοσίευσε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1981 η Γυναικεία Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στη Βία και τους Βιασμούς ασκώντας κριτική σε άρθρο που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με αφορμή έναν βιασμό που συνέβη στο λόφο Φιλοπάππου, ένα κείμενο από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Η Λάβρυς για την ανάγκη αυτοάμυνας απέναντι στους βιαστές, καθώς και ένα ακόμα κείμενο για την γυναικεία αυτοάμυνα από το τεύχος 6 του περιοδικού Πόλη Γυναικών. Από το ίδιο τεύχος της Πόλης Γυναικών παρατίθεται ένα κείμενο που εστιάζει στους «καλοκαιρινούς» βιασμούς στην ελληνική επαρχία, από το έβδομο τεύχος του ίδιου περιοδικού ένα σχόλιο για κάποιες επίκαιρες –τότε – περιπτώσεις βιασμών (μια απ’ αυτές αφορά την περίπτωση του Κ. Παπαχρόνη), ενώ από το ενδέκατο τεύχος περιλαμβάνεται ένα κείμενο που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις κατά των βιαστών στις Η.Π.Α.

Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται επίσης, ένα κείμενο του πρώτου τεύχους της Σκούπας που επικεντρώνεται στη βία που ενέχεται στην εμπειρία της κυκλοφορίας των γυναικών στο δρόμο καθώς και δύο κείμενα από το δεύτερο τεύχος, ένα για το ρόλο της βίας στον κοινωνικό έλεγχο των γυναικών και ένα για τη θέση των γυναικών στο Ιράν αμέσως μετά την επικράτηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην επανάσταση που ανέτρεψε το σάχη. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το βιβλιαράκι της Ομάδας Τύπου του Σπιτιού των Γυναικών (Αθήνας) με τίτλο Ο Βιασμός-Ο Τύπος-Ο Βιασμός από τον Τύπο, που αποτελεί μια αναλυτική συζήτηση της κάλυψης και κατασκευής του βιασμού από τον ελληνικό τύπο της εποχής.


4) Σεξουαλικότητες


(49 σελίδες)

Η πολιτικοποίηση της σεξουαλικότητας, και η συνακόλουθη μετατόπιση της έννοιας από τον ενικό στον πληθυντικό, συνιστούν ίσως, από μία σημερινή οπτική, μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος και του κινήματος των ομοφυλόφιλων. Αν και διαπιστώθηκε πληθώρα υλικού που αφορά διαφορετικές διαστάσεις της ετερο-σεξουαλικότητας, δόθηκε μία έμφαση ιδιαίτερα σε υλικό που αποτυπώνει ίχνη μίας προσπάθειας να προβληματοποιηθεί η «φυσική ετεροφυλοφιλία» μιας και σήμερα αυτό αποτελεί προτεραιότητα στο διεθνές διεπιστημονικό έργο της κριτικής και αποδόμησης των έμφυλων σχέσεων εξουσίας, είτε στις «queer» του εκφάνσεις, είτε σε άλλες ουσιοκρατικές ή και περισσότερο μαρξιστικά ορμώμενες προσπάθειες προβληματισμού. Πιο συγκεκριμένα, στον φάκελο «Σεξουαλικότητες» περιέχονται: από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Η Λάβρυς, παρατίθεται μια συνέντευξη που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της λεσβιακής οπτικής, τόσο πάνω σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, όσο και σε ζητήματα της καθημερινής ζωής. Από το τρίτο τεύχος του περιοδικού παρατίθενται δύο κείμενα. Το πρώτο αναφέρεται στη σχέση μεταξύ λεσβιών και ομοφυλοφίλων και το δεύτερο αποτελεί την παρέμβαση του περιοδικού (και της Αυτόνομης Ομάδας Ομοφυλόφιλων Γυναικών) στο συνέδριο «Σεξουαλικότητες και Πολιτική» που διοργάνωσε το περιοδικό Αμφί. Από το πέμπτο τεύχος του περιοδικού Πόλη Γυναικών συμπεριλαμβάνεται ένα κείμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η πολιτική του οργασμού» και από το ενδέκατο τεύχος του ένα μικρό σχόλιο για τις σχέσεις των γυναικών με τους άνδρες ομοφυλόφιλους. Παρατίθενται, επιπλέον, δύο μικρά κείμενα από το πρώτο και το τρίτο τεύχος της Σκούπας, όπου το πρώτο αποτελεί τμήμα του αφιερώματος για την έκτρωση και το δεύτερο μια ανάλυση για τα παιδικά βιβλία σεξουαλικής αγωγής.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται τέσσερα κείμενα από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Αμφί, ένα για την ιστορική πρώτη δημόσια συγκέντρωση των τραβεστί στο θέατρο Λουζιτάνια τον Απρίλη του 1978, δυο κείμενα για τη σεξουαλικότητα και την ομοφυλοφιλία στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και ένα κείμενο διαμαρτυρίας για το υπό συζήτηση τότε νομοσχέδιο για τα «αφροδίσια». Παρατίθεται και το κείμενο όπου παρουσιάζονται οι «Αρχές και Στόχοι» του Αυτόνομου Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας από το τεύχος ‘Β 3-4 και ένα εκτενές κείμενο, από το ίδιο τεύχος, που διερευνά τη λεσβιακή σεξουαλικότητα. Από το τεύχος ‘Β 5 του ίδιου περιοδικού παρατίθεται ένα κείμενο που αναφέρεται στη σχέση των λεσβιών με την οικογένειά τους, από το τεύχος ΄Β 7-8 το εκτενές αφιέρωμα στους αγώνες ενάντια στο προαναφερθέν νομοσχέδιο για τα «αφροδίσια», ενώ από το ΄Β 16-17 περιλαμβάνεται ένα κείμενο-συζήτηση με μια λεσβία του ΑΚΟΕ.


3) Πορνεία


(16 σελίδες και ένα εξώφυλλο)

Ο φάκελος «Πορνεία» σταχυολογεί τις αναφορές στο ζήτημα, συνεισφέροντας, πέραν των άλλων, και στην περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής σύγχρονης συζήτησης. Στο φάκελο έχουν περιληφθεί ένα εκτενές κείμενο, ιστορικό, από το τέταρτο τεύχος του περιοδικού Σκούπα, το κείμενο «Αρχές και Στόχοι του ΑΚΟΕ», από το τεύχος ΄Β 3-4 του Αμφί στο οποίο αρθρώνεται η πολιτική τοποθέτηση του ΑΚΟΕ για την πορνεία, καθώς και ένα σχόλιο για το εν λόγω ζήτημα από το τεύχος ΄Β 5 του περιοδικού. Τέλος, στον ίδιο φάκελο συμπεριλήφθηκε το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους του εντύπου Το Κράξιμο, στο λογότυπο του οποίου, εκτός από τη δήλωση ότι εκδότης είναι η «εκδιδόμενη τραβεστί Πάολα» είναι τοποθετημένη η φράση «κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία».


5) Πρόσωπα


(70 σελίδες)


Ο φάκελος με τον τίτλο «Πρόσωπα» περιλαμβάνει τις αναφορές των εντύπων σε γυναικεία πρόσωπα, κυρίως του παρελθόντος, δίνοντας την ευκαιρία για μια προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο το γυναικείο κίνημα της εποχής επιχειρούσε να χτίσει μία συλλογική συνείδηση και μνήμη και να επανοικειοποιηθεί το παρελθόν. Διαβάζοντας τις γραμμές «ανάμεσα» από τα πρόσωπα που επιλέγονται, σε αυτό τον φάκελο περιλαμβάνονται κείμενα που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση της οικοδόμησης ενός «φεμινιστικού» «διεθνικού» φαντασιωτικού στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται: δυο κείμενα από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Σκούπα, ένα – με μια μικρή εισαγωγή – της Hubertine Auclert και ένα –επίσης με παράθεση εισαγωγής – της Αλεξάνδρας Κολοντάι, δύο κείμενα από το δεύτερο τεύχος, ένα για την Ελισάβετ Μαρτινέγκου και ένα για τη Virginia Woolf. Από το τρίτο τεύχος της Σκούπας, έχουν περιληφθεί δύο κείμενα, το ένα παρουσιάζει έργα της ζωγράφου Χαρίκλειας Ξενοπούλου, ενώ το δεύτερο αποτελείται από αποσπάσματα ενός αυτοβιογραφικού κειμένου της V. Woolf. Από το τέταρτο τεύχος παρατίθενται, δύο σελίδες με αυτοπροσωπογραφίες γυναικών, ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της Katherine Mansfield και το διήγημά της Η κούραση της Rosabel καθώς και το διήγημα της Leonora Carrington Ο έβδομος ίππος. Τέλος, από το πέμπτο τεύχος παρατίθεται ένα μικρό σχόλιο για την καθηγήτρια ιστορικό Ζίγκριντ Μάτσεν-Στέκερτ (που αυτοκτόνησε τον Οκτώβριο του 1980 αφού έχασε την θέση της στο πανεπιστήμιο) καθώς και η μετάφραση δυο κεφαλαίων από το βιβλίο της Christa Wolf Μοιρασμένος ουρανός. Τέλος, στο φάκελο έχει περιληφθεί μια αφήγηση πολύ ενδιαφέρουσα, με τη μορφή κόμικ, για τη ζωή της Τζένη φον Βεστφάλεν με τον Κάρλ Μαρξ, από το έβδομο τεύχος του περιοδικού Πόλη Γυναικών.


6) Παρουσίαση Ομάδων


(37 σελίδες υλικού)


Κεντρικής σημασίας είναι ο φάκελος που περιέχει κείμενα όπου παρουσιάζονται, ή αυτοπαρουσιάζονται, διάφορες ομάδες του αυτόνομου γυναικείου κινήματος. Στο φάκελο αυτό περιέχονται: από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Η Λάβρυς, το εισαγωγικό κείμενο που επεξηγεί την ονομασία του περιοδικού καθώς και το κείμενο «Ποιες είμαστε» όπου παρουσιάζονται οι πολιτικοί άξονες συγκρότησης της εκδοτικής ομάδας. Συμπεριλαμβάνεται, επιπλέον, το κείμενο χειρόγραφης προκήρυξης της Ομάδας Γυναικών Παντείου, ένα κείμενο παρουσίασης του Βιβλιοπωλείου των Γυναικών από το ενδέκατο τεύχος της Πόλης Γυναικών και, πάνω στο ίδιο θέμα, η μπροσούρα – συζήτηση με τη Γ.Μ των no womans land. Στον ίδιο φάκελο παρατίθεται επίσης το εισαγωγικό σημείωμα του περιοδικού Σφίγγα, όπου παρουσιάζεται η εκδοτική ομάδα του περιοδικού, καθώς και το εκτενές αφιέρωμα στις αυτόνομες γυναικείες ομάδες της Αθήνας που περιλαμβάνει κείμενα των ίδιων για τις απόψεις κι τη δράση τους.

Από το περιοδικό Σκούπα περιλαμβάνονται, το εισαγωγικό σημείωμα-παρουσίαση του πρώτου τεύχους, το κείμενο παρουσίασης της Εκδοτικής Ομάδας Γυναικών από το τρίτο τεύχος ενώ από τα τεύχη 4 και 5 τα αφιερώματα με τους τίτλους «Οι πρόσφατες δραστηριότητες στο χώρο του γυναικείου» και «Χρονικό» αντίστοιχα, όπου περιλαμβάνονται κείμενα-προκηρύξεις ομάδων και οργανώσεων γυναικών ή πάνω στο γυναικείο ζήτημα. Επιπλέον, από το πέμπτο τεύχος συμπεριλαμβάνεται και ένα κείμενο της Ομάδας Γυναικών Νομικής. Ο φάκελος περιέχει επίσης και το απόσπασμα αυτοπαρουσίασης της Ομάδας Τύπου του Σπιτιού των Γυναικών (Αθήνας) από τη μπροσούρα της για το βιασμό από τον τύπο. Τέλος, περιλαμβάνεται η ιδρυτική διακήρυξη του ΑΚΟΕ από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Αμφί και από το τεύχος ΄Β 3-4 το κάλεσμα της ομάδας ομοφυλόφιλων γυναικών του ΑΚΟΕ αλλά και του Αυτόνομου Μετώπου Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Ο.Θ).


Επιπλέον υλικό


Πέραν του επιπλέον υλικού γραπτών κειμένων και της βιβλιογραφίας, που αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στην αρχή του κειμένου αυτού, στο CD περιλαμβάνεται και ένας ειδικός φάκελος με 28 αφίσες που φωτογραφήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν για να καταστούν διαθέσιμες στο διδακτικό έργο. Αυτές οι αφίσες είναι κυρίως των ομάδων του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος αλλά συμπεριλαμβάνονται και κάποιες άλλων γυναικείων οργανώσεων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα μιας πιο «ζωντανής» επιθεώρησης των ζητημάτων που ανέδειξε το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα από το 1974-1984 αλλά και των σχετικών πολιτικών οριοθετήσεων μέσα από την οπτική αντιπαράθεση των χρησιμοποιούμενων συμβόλων και μορφών λόγου.


Ευχαριστίες


Για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συλλογή του υλικού και για πληροφορίες που βοήθησαν στη γενικότερη διαμόρφωση του CD ευχαριστούμε θερμά τη Σίσσυ Βωβού για το ενδιαφέρον της και τον προσανατολισμό σε σχέση με ομάδες και πρόσωπα, την ομάδα no womans land για την παραχώρηση της μπροσούρας τους, την κυρία Μαυρομήτρου και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τη Μαρίνα Μειδάνη για τα τεύχη της Σκούπας, τη Σόνια Μητραλιά για τις αφηγήσεις της πάνω στα πρώτα βήματα του αυτόνομου φεμινιστικού κινήματος, την Άννα Μιχοπούλου για τις επίσης πολύ χρήσιμες συζητήσεις και τη διάθεση του περιεχομένου του Αρχείου των Γυναικών «Δελφύς», τη Λιλίκα Μπομπόλου για την ευγενική διάθεση αποσπασμάτων του βιβλίου της, την Αλέκα Μπουτζουβή για την ευγενική διάθεση υλικού από το προσωπικό της αρχείο, την Ειρήνη Ριζάκη για τις πληροφορίες της, τη Ρούλα Σκούταρη για την ευγενική διάθεση αποσπασμάτων του προσωπικού της αρχείου, τον Ισαάκ Σούσση για τις πληροφορίες σχετικά με τις απαρχές του ΑΚΟΕ και τη Ρεβέκκα Στρατούλη για τις χρήσιμες παρατηρήσεις της.

Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Αλέκο Χατζιδάκι και Γρηγόρη Αποστολίδη για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών από το αρχείο του ατελιέ γραφικών τεχνών «Ύψιλον» αλλά και για όλη τη βοήθεια σχετικά με το σκανάρισμα του υλικού, το Θανάση Τσούμα για την πολύτιμη τεχνική του βοήθεια, και το Νίκο Κοταρίδη για την παραχώρηση ενός σκάνερ.

Ο Γιάννης Γκολφινόπουλος θα ήθελε, επιπλέον, να ευχαριστήσει ξεχωριστά τον Αλέκο Χατζιδάκι για τη φωτογράφηση των αφισών αλλά και για την ταλαιπωρία που υπέστη αδιαμαρτύρητα, την Βάσω Γκολφινοπούλου για τις δημιουργικές ιδέες που μοιράστηκε απλόχερα και την Αλεξάνδρα Χαλκιά για την καθοδήγηση και την επαγρύπνησή της, καθώς και υλικό από το προσωπικό αρχείο της.


Γκολφινόπουλος Γιάννης, Χαλκιά Αλεξάνδρα



1 Το πρώτο τεύχος επιγράφεται Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος.

2 Το πρώτο τεύχος του επιγράφεται Αμφί:για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων.

3 Οικογενειακό Δίκαιο είναι και ο τίτλος της μπροσούρας.

Βιβλιογραφία υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού με θέμα «Η Ελληνική Φεμινιστική Θεώρηση και Δράση: 1974-84»


Έντυπα


Αβδελά, Έφη. 1979. «Αλεξάνδρα Κολλοντάι: Ποιούς στόχους έβαλα και τι κατάφερα στη ζωή μου». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):17-22.

—.1980. «Διαφήμιση και κοινωνική συμπεριφορά». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):8-15.

—. 1981. «Το κυνήγι των μαγισσών». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):5-11.

Αβδελά, Έφη, Παπαγεωργίου, Γεωργία. 1979. «Πίσω από τις τζελουτζίες: Η Αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μαρτινέγκου». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):21-32.

Αβδελά, Έφη, Παπαγιαννάκη Μαρίνα, Σκλαβενίτη Κωστούλα. 1986. «Έκτρωση 1976-1986: το χρονικό μιας διεκδίκησης». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (1):8-28.

Αθανασάτου, Γιάννα. 1987. «Ένα Αδίκημα Εκσυγχρονίζεται». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):23-26.

Akerman, Chantal. 1979. «Από μια συνέντευξη της Akerman με την Camera Obscura, το Νοέμβρη του 1976» (μτφρ. Ίντα Φλωρεντίν). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):109-110.

Αλεβίζου, Φώφη, Κορασίδου Μαρία, Σαμίου Δήμητρα. 1987. «Βία-Βιασμοί». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):4-13.

Αλεξόπουλος, Μανόλης. 1980. «Ποια "σεξουαλική απελευθέρωση"; μια πρώτη προσέγγιση με αφορμή ένα απόσπασμα του Μπωντριγιάρ». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):31-32.

Aramagos, Manolita. 1979. «Βάσκες γυναίκες μιλούν για την έκτρωση». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):111-112.

Auclert, Hubertine. 1979. «Μια στιγμιαία συνάντηση φεμινισμού και σοσιαλισμού: Η Hubertine Auclert στο Συνέδριο της Μασσαλίας»(μτφρ. Αγγέλικα Ψαρρά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):11-16.

Αυτόνομο Μέτωπο Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης. 1979. «Αυτόνομο Μέτωπο Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (3-4):21

Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών. 1979. «Κάλεσμα». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (3-4):20.

Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών. Δεν αναφέρεται. «Σεξουαλικότητες και Πολιτική». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):3-5.

Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών και περιοδικό Λάβρυς. 1983. «Λίγες σκέψεις πάνω στο έμφυτο της ετεροφυλόφιλης γυναικείας σεξουαλικότητας». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (14-15):57-58.

Βαρίκα, Ελένη. 1992. «Αντιμέτωπες με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών: Ένας δύσκολος φεμινισμός», στο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, Ευτυχία Λεοντίδου, Sigrid R. Ammer (επιμέλεια). Εναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1. σελ. 67-80.

Βάσω (δεν αναφέρεται επίθετο). Δεν αναφέρεται. «Για το Συνέδριο του Αμφί :"Σεξουαλικότητες και Πολιτική"». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):6-7.

Βενάρδου Ξένου, Αλίκη. 1982. «Μια Συνέντευξη (Αναδημοσίευση)». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):40-44.

Bergstrom, Janet. 1979. «Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (μια ταινία της Chantal Akerman)». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):106-108.

Bock, Gisela. 1981. «"Γυναικείες σπουδές" και οι παγίδες ενσωμάτωσης» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):18-19.

Braidotti, Rosi. 1981. «Ποιος ξέρει να υπολογίσει τις συνέπειες των ιδεών;» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):13-17.

Bravo, Anna. 1981. «Διατύπωση ενός Επιστημονικού Παραδείγματος γυναικείου γένους» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):20-23.

Bunch, Charlotte. 1982. «Λεσβία Φεμινίστρια: Ιδεολογική Σύγχυση ή Επαναστατική Σύνθεση;». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):5-8.

Carrington, Leonora. 1980. «Leonora Carrington: Ο έβδομος ίππος» (απόδοση Αντουανέττα Αγγελίδη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):74-77.

Γυναικεία Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στη Βία και τους Βιασμούς ("Σπίτι των Γυναικών" - Ρωμανού Μελωδού 4 - Αθήνα). Προκήρυξη. 1981. «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Της Γυναικείας Ομάδας Πρωτοβουλίας ενάντια στη Βία και τους Βιασμούς».

Γυναικεία Ομάδα, Ομάδα Γυναικών Νομικής, Εκδοτική Ομάδα Γυναικών, Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών, Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Πειραιά, Ομάδα Γυναικών Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων, Ομάδα Γυναικών Σφίγγα, Επαναστατική Πάλη Γυναικών. 1980. «ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ, ΤΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΡΙΑ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΥΝ ΤΙς ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):33.

De Ruggiero, Trotula. 1980. «De mulierum passionibus» (παρουσίαση Μαριάννα Κονδύλη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):3-7.

Δημητράκος, Δημήτρης. 1979. «Τα λήμματα: ανήρ (ο) και γυναίκα (η)». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):85.

Δρακοπούλου, Μαρία. 1983. «Ποινική ρύθμιση των βιασμών: μια αντινομία του σεξουαλικού καταναγκασμού». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (14-15):28-30.

Ε. Ι., φοιτητής. 1979. «Επιστολή στο “Αμφί”». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας,΄Β (3-4):88.

Ελένη (δεν αναφέρεται επίθετο). 1980. «Σκέψεις ενός μέλους της Αυτόνομης Ομάδας Ομοφυλόφιλων Γυναικών». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):52-53.

Ελευθεροτυπία. 1979. «Μητρότητα». Δελτίο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (4):42-43.

—. 1979. «Μητρότητα». Δελτίο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (4):43.

Επιτροπή για την ίδρυση του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας. 1978. «Διακήρυξη». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1).

Φλωρεντίν, Ίντα. 1979. «Ο δρόμος». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):84-85.

—. 1980. «Πορνεία: Συστήματα ρύθμισης και καταστολής». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):17-27.

Φραγκουδάκη, Άννα. 1979. «Ομορφιά της γυναίκας και ισότητα των φύλων». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):77-79.

—. 1987. «Γλώσσα Λανθάνουσα». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):27-28.

—. 1987. «Ένα Κακούργημα Αλλιώτικο από τ' Άλλα». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):49-50.

—. 1987. «Η Άσκηση Βίας Κατά των Γυναικών: Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):36-41.

Fraire, Manuela. 1981. «Πώς η σχέση μητέρας/κόρης επηρεάζει το θέμα της απελευθέρωσης των γυναικών» (μτφρ. Άννα Φραγκουδάκη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):81-83.

Fraisse, Genevieve. 1980. «Οι φλύαρες» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):52-63.

Guattari, Felix. 1983. «Περιθωριακά κινήματα και σοσιαλισμός» (μτφρ. Αντρέας Βελισσαρόπουλος). Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, B’ (14-15):87-94.

Guillaumin, Colette. 1979. «Ζήτημα διαφοράς» (μτφρ. Έφη Αβδελά, Άννα Φραγκουδάκη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):24-36.

Hammer, Jalna. 1979. «Βία και κοινωνικός έλεγχος των γυναικών» (μτφρ. Γεωργία Παπαγεωργίου). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):80-93.

Θεοδωρακόπουλος, Λουκάς. 1980. «Οι καταλήψεις των Α.Ε.Ι. και οι φοιτητές». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):54-55.

Ιγγλέση, Χρύση. 1987. «Πορνογραφία: Αιτία διαμάχης στο φεμινιστικό κίνημα των ΗΠΑ». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):42-46.

Καλογεράκου, Ματίνα. 1987. «Ηθικές Αξίες Γης». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):47-48.

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Τμήμα Κουκακίου. 1984. «Λόγια... της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών». Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών. σελ. 1-6.

Κλαμπέ, Μόντσε. 1982. «Οι ξεχασμένες της ιστορίας. Τζένη Ντε Βεστφαλία: Τιμή για τόσες άλλες...» (μτφρ. Μαρία Πέτροβα). Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (7):14-17.

Κολλοντάι, Αλεξάνδρα. 1979. «Ποιους σκοπούς έβαλα και τι κατάφερα στη ζωή μου» (μτφρ. Έφη Αβδελά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):17-22.

Κομνηνού, Ελισάβετ. 1980. «Η μικρή διαφορά...». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):94-95.

—. 1983. «Το ζευγάρι σαν κυτταρική μορφή της "αποικιοκρατικής ιδεολογίας"». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (14-15):75-78.

Κονδύλη, Μαριάννα. 1979. «Η μητριαρχία, ένας ανδρικός μύθος». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):66-70.

. 1980. «Trotula de Ruggiero: De mulierum passionibus». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):3-7.

—. 1981. «Τα δημοψηφίσματα για τη έκτρωση στην Ιταλία». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):84-86.

Κονδύλη, Μαριάννα, Ψαρρά Αγγέλικα. 1986. «Γεννάτε...γιατί χανόμαστε». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (1):34-41.

Κορίνα (δεν αναφέρεται επίθετο). 1980. «Συνέβη στα Χανιά». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):18.

Lascault, Gilbert. 1979. «Η γυναικεία απουσία σ' έναν πίνακα του J. L. David» (μτφρ. Αγγέλικα Ψαρρά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):99-101.

Leclere, Annie. 1979. «Αφιέρωμα (στο γυναικείο κορμί)» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):58-61.

Λύντον, Σούζαν. 1982. «Η Πολιτική του Οργασμού» (μτφρ. Σοφία Παρασκευά). Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (5):7-11.

Macintyre, Sally. 1979. «Ποιος θέλει παιδιά;» (μτφρ. Ίντα Φλωρεντίν, Αγγέλικα Ψαρρά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):57-65.

Μαλλιάκου, Ντίνα. 1982. «(βλαχο) ΑΠΟΛΛΩΝΕΣ σε αναδίπλωση της ερωτικής τους λίμπιντο». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (6):2-5.

—. 1982. «Το Αυτοκίνητο Προέκταση του Πέους ή το Πέος Εξάρτημα του Αυτοκινήτου». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (5):2-6.

Mansfield, Katherine. 1980. «Η κούραση της Rosabel» (μτφρ. Γεωργία Παπαγεωργίου). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):30-33.

Μαρία (δεν αναφέρεται επίθετο). Δεν αναφέρεται. «Ας κάτσουμε λοιπόν στ' αυγά μας: (ή γιατί δεν πρέπει να γίνει λεσβιακό κίνημα)». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):2.

—. Δεν αναφέρεται. «Λεσβίες και Ομοφυλόφιλοι: Βράζουμε στο ίδιο καζάνι;». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):16-18.

—. Δεν αναφέρεται. «Οι Λεσβιακές Εξαλλοσύνες και οι Φασιστικές τους Προεκτάσεις». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):15.

Μάτσεν-Στέκερτ, Ζίνγκριντ. 1981. «Ζίνγκριντ Μάτσεν Στέκερτ». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):24.

Melandri, Lea. 1979. «Αφιέρωμα (στο γυναικείο κορμί)» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):62.

—. 1980. «Για μια ανάλυση της διαφοράς» (μτφρ. Αγγέλικα Ψαρρά, Μαριλίζα Μητσού-Παππά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):78-84.

Μητσού-Παππά, Μαριλίζα. 1979. «Γυναικείες κουβέντες σε αντρικά χέρια». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):102-105.

—. 1979. «Το ιδεολογικό περιεχόμενου του "γυναικείου" τύπου- Μια πρώτη προσέγγιση». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):66-73.

—. 1979. «Υστερόγραφο σε μια γέννα». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):55-59.

—. 1980. «Στοιχεία για τη γυναικεία εγκληματικότητα». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):66-73.

Μια κρατούμενη στη Β' πτέρυγα (ανώνυμο). 1980. «Φυλακές...: Μαρτυρία». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):31-33.

Misson, Dominique. 1981. «Ένα γράμμα από το Βέλγιο». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):87-89.

Μιχοπούλου, Άννα, Μπολώτα, Μυρτώ. 1983. «Το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (11):30-31.

Μοσχονά, Λήδα. 1980. «Manushi: Ένα ινδικό γυναικείο περιοδικό». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):92-93.

Μουνόψειρες Πόλης. 1983. «Σχόλια: Καλή χρονιά με περισσότερες ταραχές στην πατριαρχία». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (11):43-48.

—. 1981. «Christa Wolf». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):40-41.

Μπομπόλου, Λιλίκα. 2007. «Επάγγελμα: Οικιακά», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 10-12. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Μουσακάς (αρ. 1)», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 10. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Ο κύριος εισαγγελέας», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 19-20. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Στιγμιότυπα», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 1.Υπό έκδοση.

—. 2007. «Σχόλια», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 1-2. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Το καφενείο των γυναικών», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 29-30. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Υπαρκτός σοσιαλισμός», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 22-23. Υπό έκδοση.

—. 2007. «Φεμινιστές», στο Φεμινισμός Εσωτερικού Χώρου ή Ιστορίες με Δράκους, Άννα Μιχοπούλου (επιμέλεια). σελ. 13-14. Υπό έκδοση.

Μπουτζουβή Μπανιά, Αλέκα, Παπαγιαννάκη, Μαρίνα. 1987. «Στατιστική των Ηθών ή Στατιστική των Βιαστών». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):15-22.

Μπωντριγιάρ, Ζαν. 1980. «Μπωντριγιάρ: σεξουαλικός επαμφοτερισμός». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):33.

Nizan, Paul. 1979. «Η ιστορία του Θησέα του Paul Nizan» (μτφρ. Άννα Φραγκουδάκη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):80-83.

no woman's land. 2005. «Μια συζήτηση με τη Γ.: το "Βιβλιοπωλείο Γυναικών" και το γυναικείο

κίνημα στην Ελλάδα». Μήτρα 2η αναπαραγωγής ιδεών για την αθέατη πλευρά του ανταγωνισμού. Έκδοση περιορισμένων αντιτύπων από τις no woman's land, Νοέμβριος '05. σελ. 1-24.

Nochlin, Linda. 1981. «Γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες καλλιτέχνιδες;» (μτφρ. Μαριλίζα Μητσού-Παππά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):55-67.

Νταιφά, Αγάπη. 1982. «Η Έκτρωση δεν είναι Αντισύλληψη». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (7):2-6.

Ο Αγώνας της Γυναίκας. 1991. «Η Δράση του Σ.Δ.Γ. 1920-1990». Ο Αγώνας της Γυναίκας (47/48):22-23.

Ομάδα Γυναικών Παντείου. Προκήρυξη (χειρόγραφη). 1984.

Ομάδα Γυναικών Πολυτεχνείου. 1983. «Η Εμφάνιση και η Πορεία των Ομάδων Γυναικών στο Πανεπιστήμιο». Μέδουσα: Αυτόνομες Ομάδες Γυναικών Α.Π.Θ. (1):3-6.

Ομάδα Ομοφυλοφιλίας και Σπίτι Γυναικών Θεσσαλονίκης. 1992. «Βία και γυναικεία ομοφυλοφιλία», στο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και τον χρόνο, Ευτυχία Λεοντίδου, Sigrid R. Ammer (επιμέλεια). Έναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1. σελ. 91-92.

Ομάδα Τύπου, Σπίτι των Γυναικών. 1983. Βιασμός- Τύπος-Ο Βιασμός από τον Τύπο. σελ. 1-32.

Παμπούκη, Ελένη. 1979. «Από τα παιδικά βιβλία σεξουαλικής αγωγής». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):113-116.

Πάολα. 1984. «Ομόνοια». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (16-17):73.

Παπαγεωργίου, Γεωργία. 1980. «Katherine Mansfield». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):28-29.

—. 1981. «Christa Wolf». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):40-41.

Παπαγιαννάκη, Μαρίνα. 1979. «Ισονομία: Μια ψευδαίσθηση». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):94-96.

—. 1979. «...και ολίγος φεμινισμός της συμφοράς». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):52-54.

—. 1979. «...κάποιες σκέψεις...». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):46-50.

—. 1981. «Η φωνή του κυρίου τους». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):69-72.

Παρρέν, Καλιρρόη. 1979. «Εφημερίς των Κυριών». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):5-8.

Petchesky Pollack, Rosalind. 1981. «Ελευθερία αναπαραγωγής: Πέρα από "το δικαίωμα των γυναικών να διαλέγουν"» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):79-81.

Πηνελόπη (δεν αναφέρεται επίθετο). 1980. «Η θεία μου». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):20.

Ρεμπώ, Αρτούρ. 1980. «Ο Αρτούρ Ρεμπώ για τη γυναίκα» (μτφρ. Αλέξης Ασλάνογλου). Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):91.

Ριζοσπάστης. 1979. «Μητρότητα». Δελτίο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (4):41-42.

Ρούβαλη, Αμαλία. 1980. «Γυναίκες της Λατινικής Αμερικής». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):94-95.

Simpson, Ruth. 1980. «Λεσβίες και οικογένεια: δεν υπάρχει άλλο μέρος να κρυφτείς από την αποθήκη». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):85-91.

Συμβούλιο Ισότητας των Δύο Φύλων. Δεν αναφέρεται. Οικογενειακό Δίκαιο. Συμβούλιο Ισότητας των Δύο Φύλων. σελ. 1-51.

Σύνδεσμος Ελευθεριακών Φεμινιστριών. 1982. «Ελευθεριασμός και Φεμινισμός» (μτφρ. Σοφία Παρασκευά). Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (6):12-13.

Συντακτική Επιτροπή. 1978. «Διαμαρτυρία». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1):30-31.

—. 1978. «Δομή-Εποικοδόμημα και σεξουαλική απελευθέρωση». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1):6-7.

—. 1978. «Η αρχή». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1):4-5.

—. 1978. «Καπιταλισμός και σεξουαλική απελευθέρωση». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1):12-13.

—. 1978. «Το σεξ, τα "πρότυπα" και ο ομοφυλόφιλος». Αμφί: για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων (1):8-9.

—.1979. «Απελευθέρωση των Ομοφυλόφιλων ή Απελευθέρωση της Ομοφυλόφιλης Επιθυμίας;». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (3-4):21.

—. 1980. «Ο Ριζοσπάστης και ο μπακάλης». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):21.

—. 1980. «Περί πορνείας». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (5):15-16.

—. 1980-1981. «Το νομοσχέδιο βρυκόλακας». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (7-8):1-16.

—. 1983. «Πρόλογος». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (14-15):4-5.

—. 1984. «Η Συναυλία». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (16-17):44-45.

—. 1984. «Τρεις μηνύσεις για το περιοδικό Κράξιμο». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, ΄Β (16-17):46.

Συντακτική Επιτροπή. 1986. «...από τη Βουλή». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (1):29-33.

—. 1986. «Χωρίς τίτλο». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (1):3.

—. 1987. «Χωρίς Τίτλο». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):29-35.

Συντακτική Επιτροπή. 1982. «Ποιές Είμαστε». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):4.

—. 1982. «Τα Εφτά Χρόνια και τα Εφτά Θανάσιμα Αμαρτήματα: Μια αισιόδοξη κριτική σε πείσμα των αρνητικών διαπιστώσεων». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):18.

—. 1982. «Χωρίς τίτλο». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):2-3.

Συντακτική Επιτροπή. 1982. «Σημεία των καιρών: Μια μικρή ιστορία για μερικά από τα πιο αγαπημένα φεμινιστικά σύμβολα απελευθέρωσης». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (6):9-11.

—. 1982. «Σχόλια». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (7):44.

Συντακτική Επιτροπή. 1979. «Αφιέρωμα (στο γυναικείο κορμί)». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):33-65.

—. 1979. «Βιβλία για το γυναικείο ζήτημα». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):111-112.

—. 1979. «Διεθνής καμπάνια για το δικαίωμα στην έκτρωση». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):102-107.

—. 1979. «Ξένες Δημοσιεύσεις». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):108-110.

—. 1979. «Οικιακή εργασία». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):74-76.

—. 1979. «Περσίδες». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):97-101.

—. 1980. «Εκδοτική Ομάδα Γυναικών». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):117-119.

—.1980. «Οι πρόσφατες δραστηριότητες στο χώρο του γυναικείου». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):86-90.

—.1980. «Σχόλιο σε όσα γράφονται για το γυναικείο». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):34-47.

—. 1981. «Χρονικό». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):90-95.

Συντακτική Επιτροπή. 1980. «Της Σύνταξης». Σφίγγα: Φεμινιστικά και Άλλα (1):4-6.

—. 1980. «8 Μάρτη». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):14.

—. 1980. «Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Της φυλακής..."». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):34.

—. 1980. «Αυτόνομες γυναικείες ομάδες». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):21-30.

—. 1980. «Μερικές ιδέες για...το καλοκαίρι». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):7-12.

—. 1980. «Ποιες είμαστε». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):4-6.

—. 1980. «Συντονισμός γυναικείων ομάδων». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):17.

—. 1980. «Το νομοσχέδιο της ντροπής». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):19.

—. 1980. «"Φεμινισμός και Επανάσταση", Σίλα Ρόουμποθαμ: Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού». Σφίγγα: φεμινιστικά και άλλα (1):16.

—. 1980. «Φυλακές...: Χρονικό». Σφίγγα: Φεμινιστικά και άλλα (1):31-33.

Σίσσυ – Άννα (δεν αναφέρονται επώνυμα). 1982. «Αναρχοφεμινισμός: Η ουτοπία πράξη». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):18-19.

Τα Νέα. 1979. «Μητρότητα». Δελτίο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (4):42.

Τσαλίκογλου, Φωτεινή. 1987. «Σεξουαλικός Καταναγκασμός: Η ακύρωση του γυναικείου λόγου». Δίνη: Φεμινιστικό Περιοδικό (2):51-55.

Τσίκη, Δήμητρα. 1983. «Οι φεμινίστριες αντεπιτίθενται στους βιαστές: Από τη δράση γυναικείων ομάδων για τους βιασμούς». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (11):28-29.

Τουλάτου, Δήμητρα. 1992. «Το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών ή "το μικρό είναι πολύτιμο"», στο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, Ευτυχία Λεοντίδου, Sigrid R. Ammer (επιμέλεια). Εναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1. σελ. 93-95.

Τσούμπα, Γωγώ. 1982. «Αυτοάμυνα για Γυναίκες». Πόλη Γυναικών: Ανοιχτό περιοδικό θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων χειραφέτησης (6):6-9.

Verder, Yvonne. 1981. «Η Κοκκινοσκουφίτσα στην προφορική παράδοση» (ελεύθερη απόδοση Μαριλίζα Μητσού-Παππά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):25-35.

Vernier, Bernard. 1979. «Μετανάστευση και αποδιοργάνωση της γαμήλιας αγοράς(η περίπτωση της Καρπάθου)» (απόδοση Ίντα Φλωρεντίν). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):60-73.

Wittig, Monique. 1981. «Κανείς δε γεννιέται γυναίκα» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):78-79.

Wolf, Christa. 1981. «Christa Wolf» (μετάφραση Λήδα Μοσχονά, Γεωργία Παπαγεωργία από το Μοιρασμένος Ουρανός). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):42-48.

Woolf, Virginia. 197. «Professions for Women». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):73.

—. 1979. «Adeline Virginia Stephen Woolf» (μτφρ. Φανή Ζιώζια, Μαριάννα Κονδύλη, Γεωργία Παπαγεωργίου, Μαρίνα Παπαγιαννάκη, Αγγέλικα Ψαρρά). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):78-92.

Word Weavers. 1982. «Χωρίς τίτλο». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):9.

Ξενοπούλου, Χαρίκλεια. 1979. «Η ζωγράφος Χαρίκλεια Ξενοπούλου». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):74-77.

Χαρούλα (δεν αναφέρεται επώνυμο). «Το Μέλλον είναι Θηλυκό». Η Λάβρυς: Λεσβιακός Λόγος (3):8-14.

—. 1982. «Βιασμός και αυτοάμυνα». Η Λάβρυς: Γυναικείος Λόγος κι Αντίλογος (1):19-22.

Χατζή, Τασία. 1983. «Σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών και ετεροφυλόφιλη ανδροκεντρική σεξουαλικότητα». Αμφί: για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, Β’ (14-15):26-27.

Χατζηδήμου, Ρίκυ.1979. «Βάσκες γυναίκες μιλούν για την έκτρωση». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):111-112.

Ψαρρά, Αγγέλικα. 1979. «Άμα η όρνιθα αρχίσει να λαλεί ως πετεινός, σφάξε την αμέσως (η διαμάχη Ροϊδη-γραφουσών)». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):3-13.

—. 1979. «"Γύναι, ποίησον ημίν,...Κυρία, έμπνευσον ημίν": ένα γυναικείο κείμενο του 1871». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):14-20.

—. 1979. «Γυναικεία περιοδικά του 19ου αιώνα.». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (2):3-13.

—. 1979. «"Θηλυκό μυαλό στα προβλήματα του δήμου": Γυναίκες και δημοτικές εκλογές.». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):74-79.

—. 1979. «Μια στιγμιαία συνάντηση φεμινισμού και σοσιαλισμού: η Auclert στο Συνέδριο της Μασσαλίας». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (1):9-11.

—. 1980. «Πορνεία: Συστήματα ρύθμισης και καταστολής». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):17-27.

Ψευδωνύμου, Χαρούλα. 1992. «"Κραυγές και ψίθυροι": Για το λεσβιακό ζήτημα στην Ελλάδα», στο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, Λεοντίδου Ευτυχία, Sigrid R. Ammer (επιμέλεια). Εναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1. σελ. 81-90.

Young, Marion Iris. 1981. «Υπάρχει "κόσμος" της γυναίκας; Μερικές σκέψεις γύρω από τον αγώνα για το σώμα μας» (μτφρ. Συντακτική Επιτροπή). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (5):74-76.

Yourcenar, Marguerite. 1979. «Ο τελευταίος έρωτας του πρίγκηπα Ζένγκι» (μτφρ. Άννα Φραγκουδάκη). Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (3):38-45.

Ζιώζια, Φανή. 1980. «Διαφήμιση και κοινωνική συμπεριφορά: Η αναγωγή της γυναικείας υποταγής σε τελετουργία». Σκούπα: για το γυναικείο ζήτημα (4):8-15.


Φωτογραφίες

Φωτογραφία εξωφύλλου. 1981. Το Κράξιμο. Εκδότης: η Εκδιδόμενη Τραβεστί Πάολα. Αρχείο των Γυναικών "Δελφύς".

—. 1982. Το μήλο και το φίδι απ' τη σκοπιά της Εύας: Φεμινιστική Περιοδική Έκδοση. Συντακτική Ομάδα. Αρχείο των Γυναικών «Δελφύς».

Φωτογραφία Φεμινιστικού Κινήματος, Τουλάτου, Δήμητρα. 1992. «Το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών ή "το μικρό είναι πολύτιμο"», στο Η Ελλάδα των Γυναικών: Διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, Ευτυχία Λεοντίδου, Sigrid R. Ammer (επιμέλεια). Εναλλακτικές Εκδόσεις / Γαία 1. σελ. 95.

Φωτογραφία Φεμινιστικού Κινήματος. Από τη συλλογή των Αλέκου Χατζιδάκι και Γρηγόρη Αποστολίδη. 1980.

Φωτογραφία Φεμινιστικού Κινήματος. Από τη συλλογή των Αλέκου Χατζιδάκι και Γρηγόρη Αποστολίδη. 1980.

Αφίσες


Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών. 31 Μάρτη: Διεθνής Ημέρα Αντισύλληψης. *

—. Γυναίκα πόσα πληρώνεις για μια έκτρωση;

—. Γυναίκα σε πληροφόρησαν ποτέ από: το σπίτι σου........ότι υπάρχει αντισύλληψη;

—. Έξω οι Νόμοι απ' το Κορμί μας. *

Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών, Κίνηση Γυναικών Αμπελοκήπων, Ομάδες Γυναικών Φιλοσοφικής, Γυναικεία Ομάδα Κοκκινιάς. 1984. 8 του Μάρτη 1984 και οι Εκτρώσεις είναι ακόμα Παράνομες.

Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών, Ομάδα Γυναικών Αμπελοκήπων, Ομάδες Γυναικών Φιλοσοφικής, Γυναικεία Ομάδα Κοκκινιάς. Σήμερα, 8 Μαρτίου Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, δεν εορτάζομεν, ούτε δεχόμεθα επισκέψεις.

Αυτόνομες Ομάδες Γυναικών. 8 του Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αυτόνομες Ομάδες και Κινήσεις Γυναικών. Και τη Νύχτα έχω ένα Σφυρί στην Τσέπη...

Βιβλιοπωλείο «Το βιβλίο το παιδί», Σίνα 38. 10 χρόνια Γυναικείο Κίνημα.

Ένωση Γυναικών Ελλάδας. Ειρήνη - γυναίκα του κόσμου το χέρι σου δόσμου.

Επιτροπή Αγώνα για την Αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου. Γυναίκες για την Κατάργηση των Νόμων που μας Εξευτελίζουν.

Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών. Να γίνει η 8 του Μάρτη Μέρα Αγώνα - Κάθε Μέρα 8 του Μάρτη. *

—. Να γίνει η 8 του Μάρτη Μέρα Αγώνα - Κάθε Μέρα 8 του Μάρτη.

—. Στράτευση των Γυναικών - Ισότητα στην Καταπίεση.

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών. Εμείς Αποφασίζουμε για το Σώμα μας και τη Ζωή μας.

—. 1983. Η Βία Γεννάει Βία - Ακραία Μορφή Βίας είναι ο Βιασμός.

—. Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών.

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Ομάδα Γυναικών Μαρουσίου, Ομάδα Γυναικών Π. Φαλήρου. Αντισύλληψη, Νομιμοποίηση των Αμβλώσεων.

Κ.Κ.Ε. εσωτερικού, Ρήγας Φεραίος. 1981. Πανελλαδική Σύσκεψη Γυναικών του Κ.Κ.Ε. εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου.

Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου. Όταν οι Άνδρες μιλούν οι Γυναίκες πρέπει να το Βουλώνουν.

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στον Ενωμένο Αγώνα η Δύναμή μας για καλλίτερη ισότιμη ειρηνική ζωή.

Ορθόδοξοι Χριστιανικοί Σύλλογοι, Πολυτεκνικές Οργανώσεις Αττικής, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Όχι στην Έκτρωση - Το Έμβρυο είναι Άνθρωπος.

Πανελλήνιο. Σοσιαλιστικό. Κίνημα. Ο Λαός Θέλει - Το ΠΑΣΟΚ Μπορεί Να Εξασφαλίσει Πραγματική Ισότητα Στην Ελληνίδα.

Συντονιστική Επιτροπή Εργαζόμενων Γυναικών Αθήνας. 1977. Ζήτω η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 του Μάρτη 1857-1977.

Το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών, Μασσαλίας 20. Το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών, Μασσαλίας 20.

Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού. 1980. Φεμινισμός και Επανάσταση: Σίλα Ρόουμπόθαμ. *

Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού. 1982. Αφιέρωμα στη Γυναίκα.




* Οι συγκεκριμένες αφίσες έγιναν από τη Σόνια Μητραλιά.